Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

28 ogen blind

Tijdens de  jaarwisseling (2012 - 2013) zijn helaas weer 28 ogen blind geworden. Hiervan zijn inmiddels 7 ogen verwijderd. 
Deze jaarwisseling is voor de vierde keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels geregistreerd door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis en woordvoerder inzake vuurwerk van het NOG: 
“Alhoewel we een dalende lijn in het totale aantal oogletsels kunnen zien, is de ernst van het letsel gestegen waaronder het totale aantal blinde ogen. Meer en meer mensen dragen een vuurwerkbril tijdens het afsteken van of kijken naar vuurwerk, maar helaas doet nog steeds niet iedereen dit. Door het dragen van een dergelijke bril had dit jaar een groot aantal slachtoffers voorkomen kunnen worden”.

Meer dan de helft van de slachtoffers (105) is omstander, terwijl 102 getroffen is door zelf afgestoken vuurwerk. Positief nieuws is het feit dat er relatief minder kinderen onder de 18 jaar oogletsel hebben opgelopen in vergelijking met andere jaren, desondanks blijft deze leeftijdscategorie de grootste risicogroep.

Knalvuurwerk veroorzaakt nog steeds de meeste oogletsels
In 32% (66) van de gevallen was knalvuurwerk de veroorzaker van oogletsel. 41 letsels (20%) werden veroorzaakt door vuurpijlen en 51 (24%) door siervuurwerk. Bij 49 (24%) gevallen was het soort vuurwerk onbekend. Slechts een minderheid van de slachtoffers kon illegaal vuurwerk als oorzaak van hun oogletsel beamen.

Bron:Medical facts (bewerkt)

Nieuwsarchief