Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

de gevolgen van teveel alcohol...

Een vette lever is één van de meest kenmerkende verschijnselen van overmatig alcoholgebruik. Door het regelmatig drinken heeft de lever te weinig tijd om andere stoffen af te breken. Hierdoor wordt vet opgeslagen in plaats van afgebroken. Genezing is mogelijk als er langere tijd geen alcohol wordt gedronken.

 

Leverontsteking (alcohol hepatitis)

Ontsteking van de lever kan ontstaan na langgdurig overmatig gebruik van alcohol. Patiënten die hieraan lijden zijn ernstig ziek zonder dat ze het zelf beseffen. Klassieke kenmerken zijn: ontbrekende eetlust en buikpijn door zwelling van de lever. Het is een ernstige aandoening die dodelijk kan zijn (tien tot dertig procent overlijdt). Als de patiënt overleeft en doorgaat met drinken, ontstaat er een chronische ontsteking. Meer dan één derde van deze patiënten krijgt levercirrose.

Alcoholisme is de grootste oorzaak van levercirrose in de westerse wereld. Het ontstaat bij vijftien procent van de alcoholisten. De werkende levercellen worden vernietigd en bindweefsel neemt de plaats in van de afgestorven cellen. De lever verliest zijn functionaliteit. Dit is zeer ernstig. Levercirrose is levensbedreigend en meestal niet te genezen. De ziekte kan echter jarenlang bestaan zonder dat er klachten optreden.

 

Kanker

Alcohol is naast nicotine de tweede specifieke oorzaak van kanker. Geschat wordt dat van alle kankersterfte tien procent aan alcohol valt toe te schrijven.

Bij vrouwen is er een verband te zien tussen alcohol en borstkanker. De kans op borstkanker wordt groter, naarmate er meer alcohol wordt gedronken.

Nieuwsarchief