Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Onderzoeksraad bezorgd om veiligheid patiënten

AMSTERDAM - De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen voor de komende jaren tot topprioriteit gebombardeerd.

 

Foto:  Thinkstock

Het aantal onnodige sterf- en letselgevallen in ziekenhuizen moet volgens de raad drastisch omlaag, vindt voorzitter Tjibbe Joustra. Dat bevestigt een woordvoerder van Joustra donderdag na berichtgeving van die strekking in de Volkskrant.

De raad noemt het \'onacceptabel\' dat jaarlijks tweeduizend mensen in ziekenhuizen omkomen door vermijdbare fouten en 38 duizend mensen onnodige medische schade oplopen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier niet scherp genoeg toezicht op, concludeert Joustra volgens de krant in een jubileumboek dat is opgesteld voor de achtste verjaardag van de raad, die donderdag wordt gevierd. \"Veiligheid dreigt in ziekenhuizen in de marge te belanden\", zo citeert de krant uit Veiligheid in perspectief.

Onderzoeken

Het boek geeft een overzicht van ruim zestig grote en meer dan tweehonderd kleinere onderzoeken die de raad sinds de oprichting in 2005 heeft uitgevoerd. Daar zitten vijf grote onderzoeken in ziekenhuizen bij.

Een van die onderzoeken gaat over een brand in een operatiekamer in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo in 2006. Een vrouw die lag vastgebonden op een operatietafel kwam toen om.

Verantwoordelijk

VVD-Kamerlid Michiel van Veen laat weten dat hij \"het beeld herkent dat er meer aandacht moet komen voor patiëntveiligheid\".

Hij wijst in dat kader op de Initiatiefnota Patientveiligheid die de VVD in het najaar presenteerde en waarin onder andere wordt gesteld dat Raden van Bestuur meer werk moeten maken van de kwaliteit en veiligheid van de zorg die zij leveren, bijvoorbeeld door een bestuurslid voor veiligheid verantwoordelijk te maken.

Van Veen: \"Een bestuur moet een cultuur uitdragen waarin kwaliteit, veiligheid en openheid voorop staan.\"

Door: Novum/NU.nl

Nieuwsarchief