Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Zout gevaar voor het hart

Hartpatiënten die veel zout eten, belanden sneller in het ziekenhuis, zo wees onderzoek van het Mount Sinai Hospital (V.S.) uit.

De onderzoekers volgden een groep van hartpatiënten gedurende drie jaar en maakten een schatting van hun natriumconcumptie. Bijna de helft van de patiënten die gemiddeld 3,8 gram natrium per dag aten (bijna tien gram keukenzout), kwam in het ziekenhuis terecht tijdens de studieperiode. Van diegenen die minder dan 2,4 gram natrium innamen (zes gram zout) was dat slechts 15%. De grootste zouteters hadden bovendien drie keer meer kans om te sterven.

Ook al doe je geen zout bij je aardappelen of in de soep, je krijgt nog veel zout binnen via industrieel bewerkte voedingsmiddelen. De natuurlijke natriumconsumptie ligt rond de 0,8 gram natrium, probeer dus zo vaak mogelijk vers te eten.

 

Noot: de belangrijkste bron van natrium in onze maatschappij is keukenzout (natriumchloride, NaCl), maar natrium vind je ook terug in andere zouten (bijv. mononatriumglutamaat) en in mindere mate in natuurlijke voeding. Vandaar dat de onderzoekers de hoeveelheid natrium maten en niet enkel de hoeveelheid keukenzout.

Nieuwsarchief