Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

De gevaren van energiedranken

 

Energiedranken zoals Red Bull en Monster bevatten grote hoeveelheden cafeïne. Hoewel de meeste mensen dagelijks cafeïne innemen via een kopje koffie of een glas cola, houden grote dosissen bepaalde gezondheidsrisico\\\\\\\'s in.

De cijfers liegen er niet om: sommige \\\\\\\'energy drinks\\\\\\\' bevatten 500 mg cafeïne per blikje. Een kop koffie bevat tussen de 77 tot 150 mg. Iedereen weet dat je met koffie niet mag overdrijven, terwijl de agressieve marketing van energiedranken ons wilt doen geloven dat enig plezier zonder energiedrank onmogelijk is.

Cafeïne verhoogt de zenuwachtigheid, de angstgevoelens, de slapeloosheid, de geïrriteerdheid en het hartritme. Over het prestatieverhogend effect is wetenschappelijk gezien niet zoveel geweten. Het verhoogt misschien tijdelijk de alertheid, maar dan vooral in geval van slaaptekort. Cafeïne geeft de indruk dat je minder dronken wordt na alcoholconsumptie, maar dat is louter schijn. Tot slot kan cafeïne verslavend werken en kan het andere verslavingen in stand houden.

 

De hoge doseringen van cafeïne in dranken werden toegestaan omdat de drankindustrie cafeïne als smaakversterker beschouwde. Dat is natuurlijk tegenstrijdig met hetgeen dat reclamecampagnes voorschotelen. 

Bovendien bestaat er een absurde tegenstrijdigheid in de regulatie van cafeïne als geneesmiddel. Cafeïne in geneesmiddelen zijn volgens de FDA verplicht om vanaf 100 mg cafeïne waarschuwingen te vermelden, zoals \\\\\\\'niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar\\\\\\\' en het advies om de dosis van 100 à 200 mg cafeïne per 3 à 4 uur niet te overschrijden.

Cafeïne heeft ook gezonde eigenschappen, maar die haal je liever (en met mate) uit koffie.

 

Nieuwsarchief