Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Ruim 230 doden door brand in Braziliaanse nachtclub

Bij een brand in een nachtclub in de Braziliaanse stad Santa Maria zijn 232 mensen om het leven gekomen

De lokale politie sprak eerder van 245 slachtoffers, maar dat aantal werd later bijgesteld tot 232. Het bergen van lijken is beëindigd.

De brand zou zijn ontstaan nadat een band op het podium van de populaire club \'Kiss\' vuurwerk of een fakkel ontstak. Naar schatting waren er op dat moment, rond 02.30 uur, 2000 mensen in de club.

Dikke, zwarte rook vulde de ruimte nadat geluidsisolerend materiaal vlam vatte, melden de lokale media. De meeste mensen zouden zijn omgekomen door inademing van giftige dampen. Ook zouden mensen elkaar hebben vertrapt, omdat zij in paniek probeerden de enige nooduitgang in het gebouw te vinden.

Op Twitter worden foto\'s geplaatst van lichamen die buiten de club zijn gelegd. (Pas op: schokkende beelden). Ook zijn video\'s op internet te vinden, gemaakt door mensen die bij de brand aanwezig waren.

President

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar bezoek aan de Chileense hoofdstad Santiago onmiddellijk afgebroken en gaat naar Santa Maria.

Rousseff was in Chili voor een top van de EU en de Celac (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten).

Nederlanders

Het is nog niet bekend of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers van de brand. Er is nog geen definitieve lijst van slachtoffers en het is daardoor ook niet bekend of er Nederlanders bij betrokken zijn, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Het consulaat-generaal houdt ter plaatse contact met de autoriteiten.

Afgelopen decennia

Als het vastgestelde dodenaantal klopt, gaat het om de grootste discotheekbrand van de afgelopen decennia. In 2009 kostte een door vuurwerk veroorzaakte brand in een Russische club aan 150 mensen het leven.

In 2004 kwamen bijna 200 mensen om in een discotheek in Buenos Aires, en een jaar eerder stierven 100 mensen door een grote brand in The Station, in Rhode Island. In 1996 kwamen 160 mensen om bij een discotheekbrand op de Filipijnen.

Santa Maria, een plaatsje in het zuiden van Brazilië, is een studentenstad met ongeveer 260.000 inwoners. Op de avond van de brand zou er een studentenfeest zijn geweest.

bron: nu.nl