Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Waarom heeft men eigenlijk gekozen voor het alarmnummer 1-1-2?

In het grootste deel van Europa is 112 het alarmnummer. Het draaien van het nummer 100 of 900 duurt op een telefoon met kiesschijf lang en men wenste dan ook een sneller nummer. 111 is het snelst draaibare driecijferige telefoonnummer, maar het wordt ook gekozen als men per ongeluk een paar keer op het haakcontact drukt (bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van het toestel). Het volgende snelst draaibare nummer is 112.

Het driecijferige nummer 112 geldt ook voor mobiele telefoons (gsm s). De meeste gsm s hebben een lijstje van telefoonnummers die gebruikt kunnen worden als noodnummer (naast 112 bijvoorbeeld ook 911, gebruikt in de VS, en 110 in Azië). Deze nummers zijn in de Benelux zelfs oproepbaar met gsm s zonder geldig abonnement, zonder de PIN-code te kennen, zonder dat de standaardoperator bereikbaar is en zonder de gsm te deblokkeren. Om misbruik te voorkomen is het in België niet mogelijk het noodnummer te bellen vanaf een gsm zonder simkaart. Oproepen naar deze nummers krijgen prioriteit, en gsm-operatoren houden altijd reserve om dergelijke oproepen door te sturen. Daarbij is de locatie via zendpalen direct nauwkeurig te bepalen.

Het nummer is van kracht in bijna heel Europa

AndorraBelgiëBulgarijeCyprusDenemarkenDuitsland
EstlandFinlandFrankrijkGriekenlandHongarijeIerland
IJslandKroatiëLetland,LiechtensteinLitouwenLuxemburg
MaltaMacedoniëMonacoNederlandNoorwegenOostenrijk
OekraïnePolenPortugalRoemeniëSanMarinoServië
SlowakijeSloveniëSpanje,TsjechiëTurkijeVaticaanstad
Verenigd KoninkrijkZweden en Zwitserland. Ook andere landen buiten Europa hebben dit nummer overgenomen, of wordt het doorverwezen naar het noodnummer in dat land (zoals in de Verenigde Staten naar 911).

In het spraakgebruik in Frankrijk heet het alarmnummer  centdouze (honderdtwaalf): 112.

113 of 118

Italië neemt (nog?) een uitzonderingspositie in. Daar is 112 het nummer van de Carabinieri. Het politienummer is 113. Voor eerste hulp bij gezondheidsproblemen 118.

000

In Australië is het alarmnummer 000. Wanneer men echter 911 vanaf een mobiele telefoon belt wordt dit doorgeschakeld naar 000.

111

111 is het alarmnummer in Nieuw-Zeeland. Wanneer men in Nieuw-Zeeland 112, 911 of 08 vanaf een mobiele telefoon belt wordt dit automatisch doorgeschakeld naar 111.

115

Het alarmnummer van Suriname

119

119 wordt gebruikt in Oost-Azië door Zuid-Korea, Japan, China, Taiwan en daarnaast ook in Jamaica.

144

Het alarmnummer van de dierenpolitie in Nederland. Dit telefoonnummer is sinds 11 november 2011 ingesteld.

(0900)6061

Dit is een alarmnummer waar reizigers die met het Nederlandse vervoersbedrijf RET reizen naartoe kunnen bellen of sms en bij het zien van vandalisme. Dit alarmnummer is ook per mail bereikbaar.

767

Voor gebruikers van Iridium (vaak voor mensen op zee of bergen, waar alleen satellietcommunicatie mogelijk is), bestaat het nummer 767 (overeenkomstig met de sms-toetsen van SOS). Mensen die dit nummer bellen kunnen hulp krijgen in noodsituaties. Overal ter wereld werkt dit nummer.

911

Verenigde Staten en Canada

999

999 werkt parallel met 112 in Groot-Brittannië, Ierland en Polen

2222

Bij grote bedrijfsnetwerken is het vaak niet mogelijk vanaf elk toestel direct naar buiten te bellen. Het is daarom nodig dat er een intern alarmnummer is.

Heel vaak is dat nummer 2222 (als interne toestelnummers vier cijfers hebben). Meestal geeft dit nummer verbinding met de portier of receptie, die dan tevens fungeert als alarmcentrale.

Er is een eenvoudige verklaring voor dit nummer. Nummers die met 1 beginnen kunnen niet voorkomen: de interne telefooncentrale heeft deze nummers gereserveerd voor speciale functies. De interne toestelnummers beginnen dus met 2 of een hoger cijfer. Het nummer 2222 ligt dan voor de hand als gemakkelijk te onthouden alarmnummer.

Door de opkomst van mobiele telefoons, die zich in een ander netwerk bevinden (het 06-netwerk), worden deze interne alarmnummers minder nodig. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon en kan dus direct 112 bellen.

Door de volgende netwerken wordt het alarmnummer 2222 gebruikt:

  • Dierenambulance
  • Universiteit van Amsterdam
  • Luchthaven Schiphol
  • Technische Universiteit Eindhoven
  • Universiteit Twente

 

Nieuwsarchief