Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Rookmelders en zo...

Rookmelders redden levens. Onderzoek wijst uit dat u honderd procent meer kans hebt om een woningbrand te overleven wanneer u werkende rookmelders hebt! Rookmelders waarschuwen bij brand, ook als u slaapt. Zo wint u waardevolle tijd om te kunnen vluchten als er brand uitbreekt. Plaats de rookmelders in de ruimtes waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht. 

Hoe werken rookmelders?

Een rookmelder gaat piepen als hij rook ‘ziet’. Dat werkt zo: een lichtstraal vormt de ‘ogen’ van een rookmelder. Het sein voor de rookmelder om te gaan piepen, is wanneer rook de lichtstraal onderbreekt.

Is er een keurmerk voor rookmelders? 

Sinds kort is een nieuwe Europese norm voor rookmelders verplicht en is het zogenoemde ‘EN 14604-keurmerk’ ontwikkeld. Dit keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.  

Waar plaats ik rookmelders?

Zorg ervoor dat het geluid van de rookmelder in iedere slaapkamer is te horen! Bij kleine woningen met één bouwlaag, zoals een bungalow of appartement, is één rookmelder meestal voldoende. Bij woningen met meerdere woonlagen is het verstandig om op iedere verdieping een melder te plaatsen tegen het plafond.  

Grote of kleine woning, voor iedereen geldt... 

Voor maximale veiligheid plaatst u een rookmelder in iedere kamer waar regelmatig iemand is. Denk met name aan de woonkamer, slaapkamer(s) en alle ruimtes waar een elektrisch apparaat staat. In alle gevallen: rookmelder aan het plafond Rook gaat omhoog. Hang rookmelders daarom altijd aan het plafond, bij voorkeur in alle ruimtes waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht. Alleen zo wordt u bij brand het snelst gewaarschuwd.

Hang hier géén rookmelder 

Er zijn ook plekken die niet geschikt zijn om een rookmelder op te hangen: 

Plekken waar waterdampen of dampen van bakken en braden hangen. Bijvoorbeeld vlakbij de deur van een douche, badkamer of in de keuken.

Bij een ventilatoropening of mechanische ventilator. Rookdeeltjes kunnen door de ventilatie de rookmelder niet bereiken.

Boven verwarmingstoestellen en radiatoren. Rookdeeltjes kunnen door luchtstroming de rookmelder niet bereiken.

In de garage. Uitlaatgassen kunnen namelijk ongewenst (vals) alarm veroorzaken.

Dichtbij lampen. Een rookmelder raakt vervuilt door stof. Hang de melder minimaal 30 centimeter van een lamp af. 

Hoe installeer ik een rookmelder? 

Een rookmelder installeren is heel simpel. U plaatst de batterij in de houder, dit hoeft niet bij rookmelders met een ingebouwde batterij, en monteert de rookmelder aan het plafond. Tip: hang rookmelders direct op als u ze koopt! Er zijn een aantal fatale branden bekend waarbij de rookmelder nog in de kast lag...

Hoe onderhoud ik rookmelders?

Als u zich aan de volgende regels houdt, bent u verzekerd van maximale veiligheid. 

Vervang ieder jaar de batterij

Veel rookmelders werken op batterijen. En die raken leeg. Daarom is het goed om uw batterijen regelmatig te controleren en te vervangen. Wij adviseren om dit elk jaar op hetzelfde moment te doen. 

 

Tip 1: vervang de batterijen tijdens de overgang van de zomertijd naar de wintertijd of andersom. Een ezelsbruggetje: Zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij! 

 

Tip 2: als de batterij aan vervanging toe is, geeft de rookmelder dit minimaal dertig dagen lang aan door middel van een zacht piepje. Hoort u deze piep, dan is de batterij bijna leeg. 

 

Maak uw rookmelder regelmatig schoon 

Stof en vuil kunnen de werking van de rookmelder verminderen. Stof uw rookmelder regelmatig af. Gebruik de stofzuiger of een licht vochtige doek om de melder schoon te houden. 

 

Test uw rookmelder regelmatig 

Vraagt u zich af of de rookmelder nog werkt? Test uw melder door op de testknop te drukken en even vast te houden. Test nooit met open vuur! Als u het alarm niet hoort, controleer dan of de batterij goed is aangesloten en vervang de batterij wanneer deze leeg is. 

 

Controleer de aankoopdatum

Een rookmelder moet 10 jaar meegaan. Net zoals ieder ander elektrisch apparaat ‘slijten\' ook rookmelders. Controleer bij aankoop of de productiedatum en/of vervangdatum op de melder is aangegeven. 

 

Tip 3: wanneer de aankoopdatum niet is aangegeven, zet deze dan op de onderkant van uw rookmelder. Zo weet u ongeveer wanneer de melder toe is aan vervanging. Controleer bij iedere batterijvervanging of dit al het geval is.

Nieuwsarchief