Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Pijnstillers kunnen bloeddruk verhogen

Welbekende pijnstillers zoals de aspirine, ibuprofen, tylénol en advil kunnen voor een verhoging van de bloeddruk zorgen bij mensen die ze regelmatig gebruiken. Tot dit besluit komen wetenschappers die verbonden zijn aan de Amerikaanse Harvard universiteit.

Ze onderzochten gecdurende een periode van vier jaar 16000 mannen, die bij het begin van het onderzoek nog geen hypertensieverschijnselen hadden. Mannen die 15 of meer pijnstillers per week gebruikten (artritispatiënten) hadden 48 procent meer kans om hinder te ondervinden van een verhoogde bloeddruk, dit in vergelijking met mannen die geen pijnstillers gebruikten. Mensen die regelmatig ibuprofen innamen zagen de grootste stijging van de bloeddruk. Bij de klassieke aspirine was de bloeddrukverhoging beperkter.

De Harvard onderzoekers denken dat pijnstillers het ontspanningsmechanisme van de aders neutraliseert. Verder zouden de analgetica meer zout in het lichaam houden. Het minder elastisch worden van de aders en een hogere sodiumconcentratie zijn twee factoren die de bloeddruk ongunstig beïnvloeden.

 

Nieuwsarchief