Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Groot grieprisico door temperatuurval

Al vele weken heerst in Nederland een milde griepepidemie. De griepverwachting is voor zondag en maandag hoog tot zeer hoog. Mogelijk wordt de griepgolf hierdoor verder verlengd.

De afgelopen dagen was het zacht lenteweer en hebben we in de zon wat vitamine D op kunnen doen, maar komend weekend keert de winter terug. Kou en grote temperatuurschommelingen tasten onze weerstand aan. Maandag waait het daarnaast ook nog eens zo hard dat gevoelstemperatuur uitkomt tussen -5 en -10 graden.

Groot griep risico door temperatuurschommelingen
De verwachting van weeronline.nl laat zien dat de gevoelstemperatuur vanaf zondag ver onder nul ligt. Doordat we vanuit hele zachte omstandigheden in korte tijd in de winterkou belanden is er sprake van een grote temperatuurschommeling. Dit is slecht voor onze weerstand. Wanneer de temperatuur snel daalt vernauwen de bloedvaten in onze bovenste huidlagen. De afweercellen in de bloedvaten kunnen zo minder snel bij de plaats komen waar virussen actief zijn.

Daarnaast is de absolute vochtigheid in koude lucht laag. In droge omstandigheden zijn we vatbaarder voor verkoudheid en griep. Dit komt doordat:

Het uitdrogen van slijmvliezen ervoor zorgt dat we minder speeksel produceren. Een vochtige neus en keel vangt normaal gesproken veel virussen uit de lucht op. Wanneer keel en neus uitdrogen verzwakt ons afweersysteem.
Virussen in koude omstandigheden makkelijker overleven. In droge omstandigheden kan er minder waterdamp hechten aan de virusdeeltjes, waardoor ze minder zwaar worden en dus makkelijker door de lucht kunnen zweven.
Ook tijdens de warme dagen eerder deze week was er nog lichte kans op griep en verkoudheid door dagelijkse temperatuurschommelingen. In de ochtend lag de temperatuur nog dichtbij en lokaal zelfs onder het vriespunt. In de middag werd het maar liefst 15 graden warmer.

 

Nieuwsarchief