Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

Meer sterfgevallen door griep en kou

De langdurige griepepidemie en het koude weer zorgt dit jaar voor fors meer sterfgevallen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelden veel hoger dan in andere jaren zijn in de eerste drie maanden van dit jaar.


Gemiddeld stierven in de eerste dertien weken van 2013 meer dan drieduizend mensen per week. In andere jaren werd slechts een aantal weken de drieduizend gehaald, maar nooit was het aantal overledenen zo lang zo hoog.

Vergrijzing
Vooral meer ouderen komen te overlijden. De stijging is niet alleen te wijten aan de griep en kou, maar komt het ook door de vergrijzing. Het aantal overlijdensgevallen blijft daardoor op middellange termijn toenemen. Volgens de woordvoerder is dat \'onontkoombaar\'. Een warme winter kan het aantal sterfgevallen wel tijdelijk drukken.
Vorige week meldde het Nivel al dat de griepepidemie die heerst de langste in twintig jaar is. De epidemie is nu bijna voorbij. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Vorige week kampten nog 52 op de honderdduizend met griepverschijnselen.

 

 

Nieuwsarchief