Hulpverlening is zo goed als de zwakste schakel sterk is... Laat het u niet gebeuren

WIET fabeltjes...

Alle jongeren blowen wel eens
Sanne: ‘Iedereen blowt, dus het kan geen kwaad dat ik dat ook doe\'

Veel jongeren die blowen denken dat bijna alle leeftijdsgenoten wel eens geblowd hebben. Maar dit klopt eigenlijk niet. Van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar heeft 7,5 % ooit geblowd, tussen de 16 en 19 jaar 27,5 % en tussen de 20 en 24 jaar 31,7 %. Dus veel meer dan de helft van alle jongeren heeft nooit geblowd.

Door wiet of hasj te roken, worden je longen weer schoon
Je longen worden niet schoon als je wiet of hasj rookt. Een joint is zelfs schadelijker dan één sigaret. Cannabisrook bevat meer kankerverwekkende stoffen dan gewone sigarettenrook. De hoeveelheid van die stoffen die in je longen neerslaat is ongeveer vier keer zoveel als in gewone sigaretten. Dit laatste komt doordat mensen vaak dieper en langer inhaleren en door het ontbreken van een teerfilter. Dit is trouwens niet nodig. De THC wordt vrijwel direct via je longblaasjes in je bloed opgenomen, dus diep en lang inhaleren heeft alleen als effect dat er meer kankerverwekkende stoffen, zoals teer, in je longen achterblijven. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het dagelijks roken van 3 joints net zoveel schade veroorzaakt aan je luchtwegen als 20 gewone sigaretten per dag.

Je wordt slimmer van blowen
Dit wordt wel eens gedacht, maar dit klopt niet. Als je onder invloed bent van wiet of hasj verandert je denken. Je komt op andere gedachten, maar voor een buitenstaander zijn die gedachten vaak niet te volgen. Gevolgen op de korte termijn van het blowen zijn dat je erg vergeetachtig wordt en je kunt je slechter concentreren. Dit betekent dat je slechter presteert als je iets moeilijks moet doen, bijvoorbeeld als je een proefwerk of tentamen hebt op school.

Als je hebt geblowd, kun je beter autorijden
Als je onder invloed bent van hasj of wiet, kun je je slechter concentreren en je reageert minder snel. Als je autorijdt heb je dus eerder kans op een ongeluk, omdat je reactievermogen vertraagd is.
Stoned autorijden is volgens de wet strafbaar.

Je kunt beter leren als je hebt geblowd
Als je hebt geblowd, kun je je moeilijker concentreren, je bent sneller afgeleid en je wordt vergeetachtig. Als je moet leren, voor bijvoorbeeld een proefwerk of tentamen, dan neem je weinig tot geen informatie op. Je kunt dus juist slechter leren als je geblowd hebt.
Sommige mensen die erg druk zijn, bijvoorbeeld mensen met ADHD, kunnen denken dat ze zich beter kunnen concentreren door cannabisgebruik. Dit lijkt maar zo. Ook dan geldt dat je sneller afgeleid bent en je wordt vergeetachtig.

Blowen helpt tegen een te hoge bloeddruk
Als je een paar trekjes neemt van een lichte joint, dan kan je bloeddruk even gaan dalen. Maar als je wat meer of regelmatig blowt, dan heb je kans op het krijgen van een te hoge bloeddruk. Als je al een te hoge bloeddruk hebt is het af te raden om wiet of hasj te gebruiken.

In Nederland mag je 5 wietplanten in je bezit hebben
In Nederland mag je volgens de wet helemaal geen wietplanten in je bezit hebben of verhandelen. Dit is dus verboden. De overheid (politie, justitie) gedoogt het bezit van wietplanten als je er maximaal 5 hebt. Maar ook als je die hoeveelheid of minder in je bezit hebt en je veroorzaakt overlast, zoals stankoverlast, dan loop je kans op het krijgen van een straf.

Een urinetest is te beïnvloeden door het eten of drinken van bepaalde stoffen
Een deel van de THC die je na het blowen of eten van wiet of hasj binnen krijgt, wordt opgeslagen in je vetweefsel. Daarna wordt dit langzaamaan afgegeven aan je urine. Het kan wel dertig dagen duren voordat alle THC uit je lichaam is verwijderd. Bij dagelijkse blowers duurt dit langer dan bij beginners of mensen die af en toe blowen.
Er zijn geen methoden om een urinetest te beïnvloeden door bepaalde stoffen te drinken of te eten. Dit is dus een fabeltje.
Als je veel sport, en daardoor dus veel vet verbrandt, kan de afgifte van de THC in je vetweefsel sneller afgegeven worden aan je urine.

Seks gaat beter als je geblowd hebt
Hasj en wiet kunnen je stemming die je op een bepaald moment hebt versterken. Heb je absoluut geen zin in seks, dan zul door het blowen niet ineens wel zin krijgen in seks.
Heb je er wel zin in, dan geldt het volgende:
Als je weinig wiet of hasj hebt gerookt dan heb je minder last van remmingen, het vergroot soms het verlangen en de lichamelijke gevoeligheid. Als je een keer veel geblowd hebt, dan verlaagt het wel je remmingen, maar je verlangen en de lichamelijke gevoeligheid worden niet groter. Als je langdurig en regelmatig blowt, dan verminderen het verlangen en het vermogen om klaar te komen. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Van blowen val je af
Nee, van blowen val je niet af. Wiet en hasj versnellen de stofwisseling niet. Als je hebt geblowd krijg je wel een grotere eetlust. Dit is bekend onder de naam ‘vreetkick\', dan krijg je vooral zin in zoete dingen. Omdat wiet en hasj een grotere eetlust opwekken, wordt dit wel eens gebruikt door aidspatiënten en kankerpatiënten.
Meestal worden wiet en hasj gerookt met tabak. De nicotine in tabak heeft een eetlust remmende werking. Het komt wel eens voor dat de eetlust opwekkende werking van wiet en hasj en de eetlust remmende werking van nicotine elkaar opheffen.

bron: watwiljijmetwiet

Nieuwsarchief